
Czekolada obniża śmiertelność po zawale
14 sierpnia 2009, 11:05Czekolada zwiększa przeżywalność pacjentów po przebytym zawale serca. Osoby, które jedzą ją 2 lub więcej razy na tydzień, ok. 3-krotnie obniżają prawdopodobieństwo śmierci z tego powodu. Mniejsze ilości nie działają już tak silnie, nadal jednak zapewniają jakąś ochronę (Journal of Internal Medicine).

Nie przeszkadzać - anihilacja w toku
8 stycznia 2014, 10:48Pokrywając leukocyty zabijającym komórki nowotworowe białkiem TRAIL (ligandem indukującym apoptozę związanym z TNF, ang. TNF-related apoptosis-inducing ligand), naukowcy z Uniwersytetu Cornella zademonstrowali anihilację metastatycznych komórek przemieszczających się przez krwioobieg. Dzięki temu zabiegowi ulegały one zniszczeniu przed dotarciem do zdrowych organów.

Inhalacje z resweratrolu spowalniają starzenie płuc
23 lutego 2017, 12:55Wdychanie resweratrolu spowalnia zmiany w płucach związane ze starzeniem. Badania prowadzono na myszach.
Stawiający na nogi pączek
26 stycznia 2007, 16:38Robert Bohannon, właściciel firmy biotechnologicznej Onasco z Północnej Karoliny, opracował pierwsze na świecie słodycze (pączki i bajgle) z kofeiną.

Związek białaczki dziecięcej z ugryzieniami komarów
16 maja 2011, 11:57Ugryzienia komarów przenoszących niezidentyfikowany wirus mogą wyjaśnić skupiska białaczki dziecięcej w okolicach miasta Fallon w stanie Nevada.

W Aigai w Turcji znaleziono obiekty wykonane z kozich kości. Mają ok. 2,5 tys. lat
28 września 2020, 12:15Podczas wykopalisk w Aigai w Turcji odkryto sporo kozich kości, a także obiekty, które z nich wykonano. Mają one ok. 2500 lat. Naukowcy liczą na to, że badania DNA pokażą stopień pokrewieństwa między tamtymi kozami i współczesnymi rasami.

Optymalnie dla paznokci
26 sierpnia 2009, 08:41Podtrzymywanie normalnej wilgotności otoczenia stanowi klucz do zdrowego i atrakcyjnego wyglądu paznokci – przekonują badacze z Uniwersytetu w Manchesterze.

Miały zniechęcać, a (czasem) zachęcają
17 stycznia 2014, 16:55W pewnych sytuacjach ostrzeżenia umieszczane na potencjalnie niebezpiecznych produktach, np. papierosach, mogą sprzyjać, a nie zapobiegać zakupowi.

Lipokalina 2 - kostny hormon hamujący apetyt
9 marca 2017, 13:59Lipokalina 2, hormon uwalniany przez komórki kości, hamuje apetyt. Wskazują na to badania na myszach, przeprowadzone przez naukowców z Centrum Medycznego Columbia University (CUMC).
Neurony stawiają na młodych
5 lutego 2007, 16:27Inteligencja w starszym wieku zależy od "świeżych dostaw" nowych neuronów. Tak przynajmniej podpowiadają badania na myszach.